fredag 11 november 2011

Invigning den 11/11 -11

.
I tidningen stod det att många brudpar har valt att gifta sig just idag, för att få ett jättebra bröllopsdatum som är lätt att minnas sedan. Men även annat hände den 11/11 -11 och dessutom kl 11.00!

Den helrenoverade parken vid gamla Konstmuseet - som kallas Museiparken numera - invigdes då i sitt nya skick. Mona Kanaan, ordf i Kultur- och Fritidsnämnden, invigde tillsammans med Konstmuseets nuvarande chef Kenneth Åström och med flera andra representanter för kommunen och en hel del vanliga besökare närvarande.

Murkna träd vid åkanten har tagits bort, gräsmattan fyllts upp, en stor rabatt har anlagts rund den stora linden vid bortre änden och nya bänkar har placerats ut. Ny belysning håller också på att installeras. Bl a kommer de nya konstverken att belysas. I ytterkanten närmast kyrkan planterades ju redan i våras prydnadskörsbär - och Trädgårdsföreningens 100-årsjubileumsgåva till staden, en silverlönn, som vi hoppas ska bli stor och fin med tiden!

De nya konstverken är två. En stenbänk med två sovande katter i brons. Denna utsmyckning har Peab, företaget som byggt om gamla museet och byggt två nya bostadshus bredvid, skänkt till kommunen. Gustav och Ulla Kraitz är konstnärerna bakom den skulpturen.

När kommunen i våras inbjöd konstnärer till att lämna förslag på utsmyckning fanns med i förutsättningarna att konstverket skulle ha en tydlig koppling till platsen och dessutom vara tåligt och robust, så att besökare skulle kunna röra vid och kanske t o m klättra på konstverket. Bänken med katter svarar förstås mot båda kraven.

Detsamma gäller det andra konstverket, som består av tre gröna sagoaktiga sängar, med konstgräs som madrasser. De minner både om att 1800-talshuset från början innehöll ett lasarett, med hjulförsedda sängar, och om att människor även nu sover och verkar i de tre husen. De gröna sängarna ger ett lekfullt intryck med sina böljande madrasser, och kommer säkert att uppskattas både av yngre och äldre till sommaren som sittplatser. (Även om de står på hjul går de förstås inte att flytta på och rulla iväg! De är väl förankrade i marken). För att ingen ska göra sig illa om man "ramlar ur sängen" består marken under av en rundel av knallgul gummimassa, av liknande sort som i den nya lekparken vid Rinmansgymnasiet. Konstnären, Annika Oskarsson, deltog i ingivningen även hon.

En av de nya bänkarna förtjänar också ett omnämnande. Den står halvvägs uppe i backen, är lysande vit, och man kan halvligga bekvämt i soffan och titta ut över ån som stilla flyter förbi.

Föreningens lilla silverlönn hade tappat det mesta av bladen, men såg ut att må alldeles utmärkt.

Det ska bli roligt att återkomma till våren/sommaren och se hur körsbärsträden och den stora rabatten kommer att se ut i blomning!

/  eo


Bosse Karlsson från kommunen var förstås med

Samling i den ände som vätter mot Jernbolaget

Mona Kanaan inviger den nyrenoverade parken

Annika Oskarsson berättar om sin skulpturgrupp med sängarna

Tre glada gröna sängar med konstgräsmadrasser

Två slumrande katter

Här kan man slå sig ned bredvid en stund

Soffa med fin utsikt

Ingen vanlig soffa - men trevlig!

Trädgårdsföreningens silverlönn

Nästan alla löven har fallit

Som alla lönnar hade den fått en vacker höstfärg

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar