torsdag 24 november 2011

Årsbarn med Trädgårdsföreningen

.
År 1911 bildades inte bara Trädgårdsföreningen utan det är även året när den runda multiarenan Idrottsbyggnaden, gemenligen kallad Bygget, invigdes. Atletklubben behövde en lokal för att genomföra SM i atletik, och arkitekt Emil Befwe ritade den cirkusliknande byggnaden som sedan byggdes upp av byggmästare Olof Neuman i trä på fjorton (14!) dagar! Det skulle - förstås - bara vara ett provisorium, men blev istället en mycket använd lokal för allt möjligt, från idrott till nyårsrevy. I över fyrtio år fungerade Bygget innan det dömdes ut. Underhållet hade väl inte varit det bästa men den sista spiken i kistan var att den tillträdande nya brandchefen dömde ut lokalerna p g a de två jättestora (och omvittnat rätt livsfarliga...) järnkaminerna, som var enda uppvärmning och eldades nästan rödglödgade. 1955 revs Bygget, saknat av många.

Huset var byggt som en amfiteater, med manege i mitten och träbänkar runt omkring. Högst upp fanns ståplatser, som nåddes genom utvändiga trappor. Lokalen var godkänd för 1583 åskådare - men det hände att man pressade in runt 2000 personer vid behov... Mitt i taket fanns en inglasad lanternin, som släppte in dagsljus, men det fanns även elektriskt ljus. Vår lokale målare, Einar Hillberg, har förstås förevigat även Bygget i en fin akvarell.

Största dagskassan lär ha räknats in när Duke Ellingtons orkester gav konsert. Fast akustiken ska visst inte ha varit mycket att hänga i julgranen - "tonerna flöt omkring utan styrsel och ville helst sila sig ut genom väggspringorna" - enligt boken "Eskilstuna i våra hjärtan, del 6". Folke Andersson var en av de tappra sångare som fick kämpa med akustiken där.

Brottningen var populär i  Eskilstuna i början av seklet. År 1944 gick Olle Anderberg med i Atletklubben och de lokala poliserna Per Berlin och Karl Johan Wong var också kända namn.

Lasse Spång har berättat att han deltog utklädd till löjtnant i Nils Poppes film "Ballongen" som spelades in i Bygget på 40-talet. Många eskilstunabor fick vara med i filmen, i små roller eller som statister, de flesta fungerade som publik. Det skulle föreställa 1890-tal, så alla medverkande måsta vara tidsenligt klädda.

Utställningen på Stadsmuseet (Faktorimuseet) är öppen till den 26/2 2012 - så det finns gott om tid att ta sig en titt på aktiviteterna i Eskilstunas gamla arena, för den som vill! (11-16.00 ons-sön, 11-20.00 tors. Fri entré)

/  eoMinns ni huset vid Rademachergatan? Mittemot Saga-biografen?

Idrottsbyggnaden, kallad Bygget, invigdes 1911

Om man lyfter på taket på modellen kan man se filmade uppvisningar

Premiäraffischen för Atletklubben

Starke Arvid var förstås också där!

Många verksamheter rymdes i huset

Hjalmar Branting var en av alla politiska talare där

Även kvinnorna kom till tals i Bygget

Thor Florentin hörde till uppträdande artister

Musik förekom av många slag - här jazz resp dragspel

Nils Poppe spelade in filmen "Ballongen" i Bygget

Många cirkusar gästade det runda huset - ibland månadsvis

(Klicka på bilderna för att förstora dem något!)

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar