lördag 2 april 2011

Trädgårdsmässan 2011

.
I år hade föreningen ingen resa till mässan - och vi har inte heller själva haft tillfälle att besöka den. Men det finns förstås lite information på Nätet, och där har jag även hämtat några bilder. På hemsidan för Nordiska Trädgårdar kan man både titta på bildspel och små filmer ifrån mässan - så att man "nästan har varit där". (http://www.nordiskatradgardar.se/)

Bästa balkongen hette "Vi två och trädgård". Det finns mycket man kan göra av en balkong! (Fast var hittar man alla dessa stora härliga balkonger?)

Årets bästa trädgårdsbok - d v s egentligen fjolårets, för man kan ju inte välja ut den förrän året har gått till ända - är skriven av Lena Israelsson och handlar om grönsaker, något som tydligen har kommit i ropet igen. (Fast det har väl vi i Trädgårdsföreningen vetat hela tiden, att det är gott med egna morötter och persilja!) Boken heter "Grönsaksodling - Enkelt, ekologiskt och gott".

Fågelholkarna är ju alltid roliga att titta på - vilken fantasi och skaparglädje som skolorna visar upp! Årets holk hade tillverkats av  Rödeby Skola, Karlskrona Kommun, och var i form av en fågel. (Sedan kan man väl undra om en fågel vill bo i en fågel?...) Dessutom vann samma skola tredje pris! Heja!

Man har även börjat att utse "årets potatis", och 2011 års bästa knöl i den vägen heter "Amandine". Den lär ska vara immun mot både potatiskräfta och nematoder. Dessutom är den tunnskalig och ätes med fördel oskalad långt fram på våren. Visst låter det som en vinnare?!

Ytterligare en pristagare var årets pelargon. Jag lurade mig lite på Växtrikets annons den 25/3, där det stod om att årets pelargon just utsetts - det var ju inte alls den fina Mårbacka-pelargonen som var på bilden bredvid som hade fått priset... Nej, årets pelargon är lysande röd och heter Queen of Wien. (Det rör sig tydligen om den historiska österrikiska drottningen Elisabeth). Enligt utsago ska den vara tålig både mot vind och regn och blomvillig. Ett av domskälen var även att den passar in i "Vintage-trenden", d v s den har gamla anor, och känns som en riktig stugpelargon.

Mina röda pelargoner, av obekant sort, har just börjat blomma i fönstret. De ger försmak av sommar på terrassen!

/  eo

En bit av den vinnande balkongen 2011


Grönsaker börjar vara i ropet igen!


Rödeby skola hade gjort vinnarholken


Amandine - det t o m låter gott!


En drottning bland pelargoner - Queen of Wien

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar