måndag 20 december 2010

Inbjudna gäster och oinbjudna

.
Småfåglarna har frön och talgbollar lite varstans bland buskarna, och åt koltrastarna lägger vi ut äpplen. De är mycket välkomna i trädgården, med sång och kvitter, och som god hjälp med insektsbekämpning när det blir sommar.

I en grannträdgård har man ordnat det så prydligt för fåglarna - fyra sorters mat hänger tillsammans i en liten buske, det är bara att välja.

Men det finns smådjur som inte är lika välkomna. Ovanför spisen har vi ett mindre skåp, där fläktröret går igenom. Där förvarar vi även lite specerier, de flesta i rejäla plastburkar. Men några i dubbla plastpåsar, av bekvämlighetsskäl (och brist på burkar). Vilket kan straffa sig! Någon gång tidigare har vi nämligen fått in möss den vägen. De har visserligen stannat kvar i skåpet, men har förstås försett sig av godsakerna

Häromdagen satt Tussilago, husets musansvarige, och tittade mycket intresserat upp mot just detta skåp. Helt koncentrerat. När matte kontrollerade sakernas tillstånd så hittade hon en påse som inte varit helt stängd, innehållande en kartong med rågflingor. Och där hade någon i familjen mus kalasat. Det var bara att sucka och kasta.

Musfälla fram, som laddades med en chokladbit. Utan resultat i några dagar. Den fjärde dagen hittade husets fru en "plastpåsballong"... Alldeles tom. Dubbel ballong t o m. Den hade innehållit 4 hg solroskärnor, och det fanns inte en enda kvar! Musen hade bitit sönder först den tunna ytterpåsen och sedan den ganska rejäla plastpåsen inuti - som var oöppnad.

Men, förmodligen hade den sedan velat ha något sött på maten, för i fällan satt även en mus! Nu är den laddad på nytt, men jag hoppas förstås att det var det sista musbesöket för den här vintern! (Och nu blir det till att stoppa allt matnyttigt där i tjocka plastburkar igen...)

/  eo

Grannarna har gjort en riktig fågelrestaurang, med fyra sorter på menyn

Detta var vad som återstod av 400 g solroskärnor...
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar