fredag 12 november 2010

Höstmötet

.
Trots snö och halka var det god uppslutning på föreningens höstmöte.

Karin Larsson, medlem och även innehavare av Decoflor vid Rådhustorget, visade och berättade om orkidéer. Hon hade med sig både de mera välkända sorterna men även ovanliga. T ex visade hon äkta vaniljorkidé, somn är en slingerväxt. Inte förrän rankorna är 10 m långa så blommar den! I bostadsrum växter den ett par dm om året... En vacker jordorkidé hade hon också med sig, som hade rutiga blad, och mest odlades för dessa, även om den även kan få en liten blomstängel. Odlas liknande juvelorkidén, d v s inte i bark utan i genomsläpplig jord.

Mycket uppskattat var även att hon visade hur man planterar orkidéplantor - kanske sådana som man övervattnat, men lyckats rädda några fräscha rötter på, och även hur man planterar om plantor som börjat växa ur krukan eller där komposten börjat brytas ned till jord. Däremot betonade hon att de faktiskt trivs med att ha det trångt om fötterna!

Vid omplantering är det mycket lämpligt att vira in rotnystanet i vitmossa (inte fönsterlav/vitlav!), som stimulerar rottillväxten, innan man med bestämd hand planter om växten i t ex pinjebark. Doppa gärna ned växten vid vattning. Och låt den aldrig ha kvarstående vatten i krukan! Inte heller vill orkidén ha vatten stående i bladrosetten. I sin naturliga miljö dunstar ju vattnet ganska omgående. En lätt dusch på blad och blommor uppskattar den däremot, speciellt om luften är torr.

Efter en stunds styrkande kaffegemenskap drogs lotterierna. Även på vinstbordet fanns det orkidéer med. Gissa vilka vinster som gick först?

Nästa år firar ju föreningen jubileum, och en arbetsgrupp tillsattes för att jobba med idéer från medlemmarna. Så vi hoppas på massor av tips och förslag! Närvarande medlemmar fick ett papper där de kan fylla i om de vill, men både de och alla andra medlemmar är ju välkomna att kontakta styrelsen även per mail, brev, telefon - eller personligen - om de kommer på något de vill ha med i firandet. (En scannad sida med några förslag bifogas här - men är ju svår att läsa i det lilla formatet. Klicka på bilden så blir den i alla fall lite större. Har men en mus med scroll-hjul kan man sedan hålla nere Ctrl-knappen och rulla på hjulet, så kan man förstora ytterligare.)

Sista punkten på programmet var att se och höra vad föreningen har haft för sig under året som gått. Det började med trädgårdsmässan i Älvsjö och slutade med deltagandet på Löta i september. Sommarresan till Linköping fick förstås största utrymmet.

/  eo
I elfte timmens fentionionde minut plockades de här...

Höstmötesdeltagare

Orkidéer av många sorter

Karin Larsson från Decoflor


Kom jättegärna med idéer och förslag till firande!
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar