söndag 10 oktober 2010

Kompletterande metod att bekämpa ogräs - ät opp dom!

.
Kommunens Forum för hållbar utveckling bjöd på en intressant föreläsning på Seniorcentrum på torsdagskvällen. Ämnet var Våga välja vilda växter, och föreläsare var Marie-Louise Eklöf från Inspira (http://www.inspira.cc/) i Stockholm, örtterapeut, som arrangerar utbildningar sedan 16 år.

Hon berättade först om hur det kom sig att hon blev intresserad av örtmedicin, och hur hon sedan arbetat med detta. Fyra böcker har det också blivit: Gröna Apoteket, Vanliga vilda växter, Svenska träd och Naturen bjuder. Hon tyckte att örterna ska användas som komplementärmedicin, inte istället för skolmedicin. Medicin på recept är bra och viktig, och innehåller ibland samma ämnen som gamla örtblandningar, fast i noga avvägda doser. Och att använda örter kräver kunskap, annars finns förstås risk för förgiftningar t o m.

Med det finns mycket som går bra att använda! Lindblomste är bra om man känner att man har en förkylning på gång, vilt gullris, nässla och åkerfrägen är bra vid urinvägsinfektioner och likaså tranbär. Kan lämpligen prövas innan man sätter in antibiotika, i tid och otid. Det vilda hagtornet - blad blommor och bär - i form av te är hjärtstärkande, blåbär är nyttiga för synen. Älgört innehåller samma ämne som aspirin... Maskros gör nytta för matsmältningen och nässlor, som ju innehåller mängder av mineraler, är bra för massor av saker!

Groblad är bra som "plåster" på sår som varar och inte vill läka. Man bankar med något på fina rengjorda blad, så att växtsaften kommer fram. och lägger sedan bladen omlott på såret. Bind om med gasbinda el dyl och ha det över natten. Nytt omslag varje dag. Tvätta gärna med kamomillte, som är antibakteriellt.

Många vilda växter går även att använda i matlagningen, bl a vitplister, som man kan laga mycket av. Förväll den först (för att ta bort det lite beska) och använd den sedan som spenat. Eller använd den i sallad. (Det bör vara späda blad i "vilda" sallader. Låt gärna bladen ligga i kallt vatten någon timme, så blir de knaprigare.) Nässlor kan man ju ha till soppa, men även i bröd. Maskrosblad och groblad kan användas späda i sallad och mjölkörten kan användas både som sallad och spenat. Späda mjölkörtsstjälkar (rallarros) kan kokas och ätas med smör.

När man tillagar örtte av t ex älgört är det lämpligt att bara koka upp vattnet, och sedan låta bladen stå och dra i en kvart. Kamomill kan gärna få sällskap av en skiva citron.

Det var väl ett bra sätt att handskas med ogräs!

/  eo


Marie-Louise Eklöf från Inspira


Tre av hennes böcker samt en om Hildegard av Bingen


Vitplister - utmärkt i matlagning!
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar