fredag 25 juni 2010

Vi hade sån himla tur med vädret!


Väderleken hade lovat regn till årets sommarresa - men paraplyerna behövde inte användas på hela dagen! De skurar som ändå kom hade den goda smaken att pricka in sig när vi satt i bussen. Eller satt och fikade inomhus. Perfekt timing!

I Löfstads Slott använde de sig av "compact living" redan på 1700-talet - biblioteksstegen var inbyggd i ett bord...

Klas på Naturum i Linköping, försedd med stiliga rastaflätor, informerade oss om växtföljd i grönsaksodlandet, och hur jätteviktig den är, för att undvika både sjukdomar och näringsbrister. I den pedagogiska trädgården fick man nu t ex inte odla någon enda sort av kål på tio år p g a en jordsmitta! I kryddgården berättade han om bl a timjan, som är jättebra att göra te på för att lindra hosta. Och så visade han en liten fiffig uppfinning - Krukmakaren. Det är en slags trämall för att göra engångskrukor av remsor av gamla tidningar. Tidningspapperet äts snart upp av djur och små organismer i jorden när man planterar ner hela "krukan" sedan. Mallen finns att köpa via Nätet på Runåbergs Fröer och kostar 140 kr, handgjord i bok.

Belvederen, utsiktstornet i den fina stadsparken - Trädgårdsföreningen - hade sedan dukat upp en mycket god lunch åt oss. Utsikt fick vi förstås på köpet!

Idéträdgårdarna är alltid roliga att titta på i parken, och många fyndade även lite nya växter i plantskolan där.

Plantor fanns även att handla i privatträdgården i Älvan, som var nästa stopp. Där fanns det en hel del spännande växter att se. Slöjgranen var så fin, och där fanns t o m en liten ginko.

När det var dags att åka vidare till Gästgiveriet i Borensberg tornade mörka moln upp sig över bussen, men höll sig än så länge på mattan....

Väl framme i Borensberg, där vi satt och såg ut över vattnet i de fina nyrustade lokalerna och drack vårt eftermiddagskaffe med gott bageribröd, då öppnade sig himmelens portar - men det är ju faktiskt bara mysigt att sitta inomhus och titta på oväder!

/  eo

Löfstad Slott - från början ett "enkelt" sommarnöje...

Det var stil på nattkärlen förr i tiden!

Klas vid trädgården för utrotningshotade växter

Många sorters olika timjan och annat användbart i kryddgården

Mätta och belåtna lämnar vi Belvederen

En pampig bouginvillea i Trädgårdsföreningens Park

En rar växt i Älvan - blå bergvallmo

Dipladenior i vackert sällskap

Så mörkt det blev på himlen...

Ute strilar regnet - men här inne är det bara mysigt!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar