tisdag 6 april 2010

Påskkärringar


Vi var på en så trevlig föreläsning med Ebbe Schön på Skärtorsdagen, om bl a påskkärringar. Bakgrunden är ju allvarlig, med "kloka gummor" och andra helt oskyldiga kvinnor som anklagades för häxeri. Man inser att elak ryktesspridning och fördomar minsann fanns även på 1600-talet - om man nu hade trott något annat... Han berättade att en föreställning var att gummorna red på kvasten bak-och-fram och ibland även upp-och-ned, och när de kom fram till Blåkulla satt de även till bords med ryggen mot bordet, och tog av den goda maten över vänster axel. Någon kaffekanna hade de inte med sig, för då drack man ännu inte kaffe i stugorna.

Dagens rara påskkärringar tillhör ju istället de goda traditionerna. Först ska det förstås göras påskkort i mängder, att lämna över, och sedan målas röda kinder och stora fräknar på de små gummorna. (Och i förekommande fall gubbarna.) En lång kjol, förkläde, någon brokig överdel, en rejäl tröja och förstås ett huckle - sedan är utklädseln fullbordad! Nej, nu glömde jag korgen, eller kanske en kaffepanna - man måste ju ha något att stoppa godiset i också... Och kanske en kvast, som fortskaffningsmedel.

Nu måste jag nog tillstå att det verkar som om påskkärringarna inte är lika vanliga som förr, utan att många lägger alla sina utklädningstalanger på Halloween-spöken istället. Lite synd, speciellt som det förra är en gammal svensk tradition, medan den senare känns ganska amerikansk. I Norge, hörde jag just av en god vän i Bergen, har de inte heller påskgummor, utan där klär barnen ut sig till Trettondagen istället, och inhöstar sitt godis då.

Godis är allt populärt över hela världen!

/ eo

Solen sken så skönt på Påskafton


En del påskgummor kan t o m spela klarinett


Fågelboet var gjort av något slags små goda flingor med choklad!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar