måndag 15 mars 2010

Världens största blomma


Jag fick idag några häftiga bilder från en mailvän i USA. I Veracruz blommar just nu världens största blomma, en jätteknölkalla, Amorphophallus Titanum, släkt med bl a kobrakalla och andra arisaema-växter. Den befruktas av flugor, kackerlackor och andra rara små insekter och stinker följaktligen precis som deras älsklingsmat - helruttet kött - för att locka dem till sig... Bara första dagen, men då har redan insekterna hunnit göra sin nytta för växten.

Blomman står i 3-5 dagar, och den kan bli hela 2,5 m hög! Så är det världens största också! Enligt texten under första bilden så blommar den en gång vart 40:e år, så det gäller att passa på att se den, om man skulle få chansen.

År 2005 fanns det faktiskt en blommande jätteknölkalla i Botan i Göteborg, även om den inte blev fullt så hög, men 1,5 m för en blomkalk är inte dåligt det heller!

När jag googlade på växten såg jag att man först inte trodde på personen som kom hem med plantor år 1878 (undra på det!) - men efter 11 år i odling i Royal Botanic Garden så fick tvivlarna så att de teg - då slog den första blomman ut!

/ eo


Beundrande åskådare

Uppifrån, med en cirkel av förundrade växtvänner omkring sig

Nog är den ganska tjusig!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar