söndag 6 september 2009

Trädgårdsmässa i Taxinge

Mässan hade växlande tur med vädret. På fredagen regnade det ganska mycket och framför allt så blåste det kraftigt. Flera av mässtälten blåste omkull och gick sönder. På lördagen däremot var vädret vackert, och publiken talrik. Även söndagsvädret fick godkänt.

Många plantskolor var representerade och förstås de obligatoriska holländska lökarna... Trädgårdsutsmyckningar av olika slag hör också till en trädgårdsmässa. Det fanns allt från stora plåtspindlar att sätta i träden till roliga keramikknoppar och hjärtformade prydnadspinnar.

Lite ovanligare - och kanske något osäkert härdiga - växter visades också. Som vackert brokbladig Abelia och knoppig Liriope muscari variegata med vitrandiga, gräslika och vintergröna blad. Nyskördade grönsaker fanns också i ett stånd.

I ett angränsande hus hölls det föreläsningar av bl a Hannu Sarenström och Bo Rappne och där fanns även ett trädgårdscafé, med delar av kakslottets lockande sortiment.

Man kunde även gå på en guidad vandring i parken med Gröna Apoteket, för att få reda på vilka olika vilda växter man kan använda - och hur. Av den vilda hagtornen kan man t ex använda både blommor, blad och bär, för att göra te.

Löta hade en pristävling där det gällde att rösta på den ros som man tyckte luktade allra godast... Så vi nosade både högt och lågt! Det var sannerligen inte så lätt att välja ut någon - Rose de Resht, Moye Hammarberg och Sympathy - för att bara nämna några av våra favoriter!

Tänk så mycket det faktiskt är som blommar just nu - det gäller bara att se till att någon sort även står i ens egen trädgård och prunkar!

/ eo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar