tisdag 9 juni 2009

Rhododendron

I magnoliaträdgården utanför Västerås finns också många varianter av rhododendron. Allt från såna med pyttesmå vita blommor på småbuskar till - nästan - rhododendronträd. Ägaren hade även flera arter av sådana rhoddar som man kanske mest odlar för bladen - med beige eller ljusbruna bladbaksidor, som är alldeles mjukluddiga. Det hade regnat precis innan vi kom, och detta gjorde ju att blommorna blev extra vackra - nytvättade och med glittrande droppar i. Flera sorter doftade dessutom härligt!


Huset mitt i grönskan. Den vackra stammen tillhör en magnolia.

Bladen var mjuka som sammet att klappa på

Lysande orange färgklick i den saftiga grönskan

Nyduschad skönhet

Egentligen hade vi tänkt att sätta oss ned med kaffekorgen här, men eftersom det just hade regnat - och det faktiskt dessutom var ganska blåsigt och kallt - så valde maken och jag att fika i bilen istället. Vi hittade en plats där vi aldrig varit förut. Om man svänger av mot Tidö ungefär vid Horn, sedan åker förbi Ryttern, förbi skylten in till Tidö Slott och ytterligare några kilometer mot Västerås så kommer man till en skylt där det står "utsiktsplats". Där kan man åka in och parkera på iordningställda parkeringsplatser. Vid parkeringen finns även miljöcertifierad och handikappanpassad toa.

Man får gå några hundra meter över fälten och kommer sedan fram till vassbältet framme vid Asköviken av Mälaren. En stor del av området kan nås även av rullstolsburna eller barnvagnar. Och det är alltså fåglar det gäller. Det finns fågeltorn och andra utsiktsplatser, och så finns det ett förnämligt gömsle, ett fint litet hus i trä, med en lång rejäl träspång ut till. Där kan man genom smala fönster, för att inte skrämma bort fåglarna, stå och titta på dem. En del fönster gick även att dra åt sidan, så att man kunde fotografera.

Vi är långtifrån några ornitologer, men det fanns förstås även planscher i gömslet, och vi såg utanför en vackert gul gulärla. Det blir nog ett återbesök med lite mera utforskande en annan gång - kanske vår eller höst. Även Tidö Slott ligger på - lite längre - gångavstånd.

Asköviken-Tidö är ett naturreservat, och iordningställandet har finansierats, förutom förstås av Västerås Stad, även av Länsstyrelsen, WWF och ett EU-projekt. Mellan april och mitten av juli är vissa stigar inte tillåtna att gå på, p g a att man kan störa djurlivet då. Men de flesta ställen når man hela året. Området är även betat av får och kor, som ett led i att hålla landskapet öppet och inte igenbuskat.

Där har västeråsarna en riktig pärla!

/ eo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar