lördag 18 april 2009

Välbesökt årsmöte

Årsmötet gästades denna gång av 45 medlemmar. Valberedningen hade gjort ett gott arbete, och styrelseposterna kunde snabbt klubbas.

Sedan fick vi intressant information med tillhörande bilder om olivoljor direkt från en grekisk odlare, Nikos Doschoris, (som bor i Sverige större delen av året, men har släkten kvar). Smakprov gavs också och chansen att köpa allt ifrån olivtvål till virgin oil och balsamvinäger. En liten skärmutställning fanns också att titta på. Det finns olivträd som är mer än 1000 år gamla!

Fantastiska foton från en fyraveckors resa till Bolivia visades av Roger Pedersen. Vi fick bl a se lamadjur med rycksäckspackning vid bergpass på 5000 meters höjd, fantastiska lysande blommor, läskiga reptiler i Amazonas, en sagolik fågel och den stora saltöknen, stor som Skåne, uppe på högplatån. Saltöknen var förr en sjö men är nu helt uttorkad, och marken består av mångmetertjocka lager av salt. Man kan korsa den med bil - tar ca 1,5 timme. Gruppen bodde även på ett hotell där, som helt var byggt av saltblock - väggar, golv, möbler...

Nästa programpunkt för Trädgårdsföreningen är det årliga växtbytet, som i år håller till hos Olofssons. Lördag den 30 maj kl 10-12.00 kan man byta växter, lämna in växter man har över eller för en låg penning köpa plantor av andra. Det vi får in går oavkortat till föreningskassan. Växter kan även lämnas in dagen före eller tidigare på morgonen. (Inte före 8.00...) Medlemmar har förstås första tjing att handla, men även andra besökare är välkomna.

Under årsmötet gavs även information om Kommunens egen växtbytardag/växtloppis. Denna aktivitet introducerades förra året vid Rademachersmedjorna, och vår förening deltog då med ett par bord. Eftersom det regnade var publiken ganska fåtalig, och utställarna var inte heller många - kanske för att det annonserades ut lite väl sent. Förmodligen blir det bättre i år. Lördagen den 16/5 kl 10-15.00 kan man alltså byta växter, men även titta på hur det går till att fläta olika stöd och prydnader av pil. Rakubränning och utomhussmide är också planerat - om det inte ösregnar. Det är kostnadsfritt att delta, men man får själv hålla med bord. Däremot vill arrangörerna ha anmälan i förväg. Vill man ställa ut kontaktas Elin Eriksson, Eskilstuna stadsmuseum, 016-710 27 54, eller via e-mail: elin.eriksson7@eskilstuna.se.

Om du deltar i Rademachersmedjorna kanske du kan spara lite plantor även till föreningens eget plantbyte? Om intresset blir för litet finns förstås annars risken att denna programpunkt kommer att utgå hos oss, till förmån för kommunens.

Sista anmälningsdag för årets bussresa, denna gång till bl a kolonier i Tanto och Ulriksdals Slott, är den 25/5. Kostnad 490:- inkl lunch, fika på Taxinge och guider.


/ eo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar