måndag 12 januari 2009

I naturen ut vi gå.....

Att göra som i visan är inte bara bra för saftförrådet utan även för vår hälsa.

Naturen i form av skogspromenader, och även trädgårdar eller parker, är rena naturmedicinen (ha, ha, ha...). Man slappnar av, får bättre koncentrationsförmåga och stressnivåerna sjunker. Förutsatt förstås att man inte går och tänker på vardagens problem i alla fall, utan tillåter sig att njuta av att vara ute i grönskan. Lyssnar på fåglarna, tittar på blommorna, känner solen värma i ryggen och vinden rufsa om i håret.

Patrik Grahn, professor i landskapsplanering, har forskat i ämnet. Han är även initiativtagare till rehabilitseringsträdgården vid universitetet i Alnarp, dit stressade människor med gott resultat söker sig för att få tillbaka livsgnistan.

Vad är det då som gör att vi mår bättre av att vistas ute i naturen? I vardagen utsätts vi hela tiden för information, vi rusar runt och vår beslutsapparat får arbeta på högvarv, säger Patrik Grahn. I naturen varvar vi ner, och våra sinnen stimuleras. Och det är inte bara stressen som minskar - naturen kan verka tröstande och t o m påskynda kroppens läkningsprocesser. Vi påverkas till både kropp och själ.

Så unna dig en stund i naturen - helst varje dag!


/ emo


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar