tisdag 30 december 2008

Tårtrosor

På Nobelfesten är det inte bara maten som är högklassig, eller alla vackra aftonklänningar. Blomsterarrangemangen är också i världsklass! Pelare och nischer är blomstersmyckade och förstås först och främst honnörsbordet - som är 25 m långt. Precis som maten är blomsterdekorationerna en väl bevarad hemlighet in i det sista - det ska vara fest och överraskning för alla.

Förra året var temat Astrid Lindgren, p g a att det då var 100 år sedan hon föddes. Blommorna gick även i Pippi Långstrumps tecken. Ni kommer väl ihåg sagan om när Pippi var på kaffekalas och lade ansiktet rätt ner i tårtan? På Nobelfesten var det inte tårtor för att ätas - utan de var gjorda av blommor... Det fanns gräddtårta (av brudslöja), rosa marsipantårta (av rosa rosenknoppar) med en röd tårtros på toppen (äkta, förstås), det fanns frukttårtor av blommor i gult och rött, det fanns chokladflarnstårtor av gröna blad. Och många andra sorter!

Blomsterkonstnären här heter Gunnar Kaj, och har stått för utsmyckningen i åtta år. Den som vill få se mera av hans härliga blomsterfantasi kan gå in på hans hemsida, http://www.kaj.se/. Där finns exempel från Nobel-festerna 2000-2006, och även andra kreativa blomstersmyckningar.

/ emo

Illustrationen från Året Runt 2008/50
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar