söndag 23 november 2008

Motion för både kropp och själ

Att det är nyttigt med trädgårdsarbete vet vi ju alla - man får motion, frisk luft och kanske även vitaminer. Men enligt Olle Johansson, docent i neurovetenskap på Karolinska Institutet, så är trädgårdsarbete även den bästa formen av hjärngympa! "En slags multisensorisk färg- och aromaterapi" som varken korsord eller sudoku kan mäta sig med".

Jamen, det var väl det vi först0d! För nog får vi gymnastisera hjärnan! Vi grubblar över var bästa platsen är för olika växter, hur vi ska ordna till snygga rabattkanter, försöker komma på hur vi ska komma åt skadeinsekter - och större "vandaler" som rådjur, funderar ut vilka färg- och formkombinationer som blir allra vackrast - enligt vår smak. Vi njuter av blommorna både i rabatter och i vaser, vi luktar på ljuva rosor och kryddiga örter, vi tittar på fåglar och fjärilar. Vi känner på lammörats lena blad och rabarberns blanka stjälkar. Vi byter goda råd med grannarna. Vi lyssnar på grönfinkens vintersång och humlans surrande. Vi smakar på bär och frukt, färska morötter och knapriga sockerärter. Alla våra sinnen tas i anspråk...

Man får känna sig glad och nöjd när man har rensat i en rabatt och ser hur fint det blev. Spännande kan det också vara - t ex att se efter vilka växter som har klarat vintern. Och att vänta på att sådderna ska komma upp eller att de nysatta plantorna ska arta sig.

Nu är ju säsongen slut för i år - det får väl bli korsord istället så länge då!

/ emo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar